JAN VAN DER WERF - INSECTENBESTRIJDING


 

Lapsnuitkever
Van alle soorten lapsnuitkevers zorgen zowel de kevers als hun larven voor grote schade in boomkwekerijen, bloemisterijen en tuinderijen door vreterij aan allerlei gewassen.

    De larven van de lapsnuitkevers kunnen vooral schade aanrichten aan wortels van de gewassen.
  • de gegroefde lapsnuitkever aan rododendron, azalea, primula, cyclaam en aardbei,
  • de kleine lapsnuitkever aan aardbeiplanten, frambozen en bramen,
  • de cyclamelapsnuitkever aan verschillende gewassen,
  • de gevlekte lapsnuitkever aan jonge loofbomen, coniferen, heesters en kruidachtige planten.

Vele plantensoorten worden derhalve aangetast.
 

Taxuskever (gegroefde lapsnuitkever)
De taxuskever is een 8 - 12 mm grote, zwartgrijze kever met gele vlekjes op de schilden die zich 's nachts tegoed doet aan bladeren. Het schadebeeld, veroorzaakt door dit insect, is herkenbaar aan het van buiten naar binnen afvreten van de bladeren.
De 10 - 14 mm dikke, witte larven met bruine kop komen voor in potgrond en in tuinen waar ze het wortelstelsel van diverse planten (taxus) aantasten. Als gevolg daarvan kan de plant geen voedingsstoffen meer opnemen en laat de plant de bladeren hangen of vallen de naalden af. In de meeste gevallen gaan de planten dood.

Naast de schade veroorzaakt door de taxuskevers (ook wel genoemd: gegroefde lapsnuitkever) kan ook schade ontstaan door larven van andere snuittorren, zoals groene bladsnuitkevers.
De larven van deze snuitkevers zijn goed te bestrijden met nematoden*).
Voor de mensen met bladvraat: de taxuskevers leiden een verborgen leven. Zij zijn overdag niet waar te nemen. In huis kunnen de kevers en de larven het hele jaar voorkomen.

Taxuskevers zijn hoofdzakelijk vrouwtjes en paren niet (vermenigvuldigen zichzelf zonder paring). Ieder vrouwtje legt vanaf mei ongeveer 500 eitjes, waar na 8 - 20 dagen jonge larven uitkomen die zich diep in de grond ingraven.

Ziet U parende snuitkevers dan zijn dat geen gewone taxuskevers.
De snuitkevers Otiorhynchus salicicola paren voortdurend. Deze snuitkever is een schadelijke kever die niet thuis hoort in Nederland. Deze kever is groter en ronder dan de taxuskever en heeft geen gele vlekjes op de schilden. Deze snuitkever is overdag gewoon waar te nemen.

*)Nematoden
Nematoden zijn uiterst kleine diertjes die schadelijke insecten bestrijden. Zelf zijn ze onschadelijk voor mens, dier en plant. Deze diertjes kunnen zelf geen plaag worden.