Houtaantasters
Houtworm
De houtwormkever is 3 - 5 mm lang, en chocoladebruin van kleur. Op de dekschilden zitten in de lengte richting kleine putjes. Leeft meestal in naaldhout. (vuren - grenen) Balken en planken van vloeren, daken en meubels worden vaak aangetast. Ontwikkeling van de larve is meestal 3 - 5 jaar in het hout. Deze larven veroorzaken door hun voortdurende knagen de schade aan onze materialen. Schade bestaat uit diverse kleine gaatjes (± 2 mm) Dit zijn uitvliegopeningen. Meerdere gaatjes zijn meestal te verwachten.
Het volwassen insect leeft slechts een aantal weken in de zomer, en leeft van stuifmeel. In de zomer vindt de vermeerdering plaats van het soort. De vrouwtjes leggen na de paring 30 -
40 eitjes, die na 2 - 3 weken uitkomen.
Bestrijding van kleine stukjes (meubeltjes) kunnen soms zelf gedaan worden. Grotere objecten niet zelf aanpakken, want hiervoor zijn beschermende middelen noodzakelijk. (masker, handschoenen etc.)
Verplaatsbare goederen (meubels, deuren, manden etc.) kunnen worden ingevroren, gedurende
minstens 14 dagen op ± -30 °C.
Bestrijding hiervan is het beste in professionele handen.
Spinthoutkevers (parketkevers)
Lyctus brunneus Stephens
Algemeen
Naast de gewone houtwormkever komen ook spinthoutkevers in Nederland meer en meer in woningen voor. Omdat ze uitsluitend het zetmeelrijke ´spint´ van loofhoutsoorten aantasten dat vaak verwerkt is in parketvloeren, worden ze ook wel parketkevers genoemd.
De soort die in Nederland het meest wordt aangetroffen is de bruine spinthoutkever.
Uiterlijk en leefwijze
Spinthoutkevers zijn 2 - 7 mm lang, slank en enigszins afgeplat. De kleur varieert van roodbruin tot zwart. De dekschilden zijn enigszins geribbeld en fijn behaard. De tijd die de larve in het hout doorbrengt bedraagt gemiddeld 10 - 11 maanden. Als de kever het hout verlaat, ontstaat een ronde uitvliegopening met een doorsnede van 1 - 2 mm. Nieuwe uitvliegopeningen en vers ´boormeel´ duiden op een actieve aantasting.
Ontwikkeling
De bruine spinthoutkever heeft gewoonlijk 1 generatie per jaar. De ontwikkelingsduur is meestal 1 jaar, met uitzonderingen tot 2 jaar.
Bestrijding -vries behandeling-
Indien hout gedurende een aantal dagen bij -20°C wordt bewaard (bijv. in een vriescel), zullen alle stadia van de insecten worden gedood. Wij beschikken over een eigen vriescel waar gedurende de aanvang van invriezen de temperatuur wordt bereikt van -30°C. Na enkele dagen wordt de temperatuur op -20°C. gebracht.
Het behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen heeft alleen effect als het hout van al zijn beschermende lagen ontdaan is. (lak - olie - beits etc.)
Huisboktor - in onze woning
De huisboktor is 10 - 25 mm lang, bruinzwart van kleur met op zijn dekschild twee grijze vlekken.
Het hout van vloeren en daken van woningen worden aangetast. Ontwikkeling van de larve is meestal 3 - 5 jaar. Soms meer. Tast bijvoorkeur naaldhout aan (vuren - grenen).
Hierdoor kunnen op termijn bouwkundige problemen ontstaan. De uitvliegopeningen zijn ovaal, ± 6 x 9 mm.
Bestrijding is noodzakelijk - vraatgangen dienen te worden opgespoord, en opengelegd. Balken kunnen geïnjecteerd worden, en daarna een goede oppervlakte behandeling zoals bij de houtworm.
Bestrijding hiervan is het beste in professionele handen.
Boktor - Openhaardhout
Deze veranderlijke boktor komt in vele uitvoeringen voor, en is een verzamelnaam voor een grote groep ´nathout´ aantasters. Het leeft voornamelijk in de sapstroom van bomen, die vaak al een ´natuurlijke tik´ gekregen hebben.
Het veroorzaakt geen schade aan balken en planken die in de woning gebruikt worden.
Komt in het voorjaar in woningen voor vanuit het openhaardhout.
Het hout/parket in uw woning zal hiervan geen schade ondervinden.
Bestrijding is niet noodzakelijk.